Krátce o Pivovaru Ferdinand:
Benešovský Pivovar Ferdinand založil roku 1897 arcivévoda František Ferdinand d’Este a dodnes vaří pivo podle tradičních receptur. Řadí se tak mezi rukodělné a typicky české pivovary, kde kvalitu piva neustále sledují ti nejzručnější pivovarníci. Zlatavému moku věnují dostatek péče a pozornosti. Pod jejich rukama vzniká rovnou osmnáct druhů spodně kvašených piv. Od klasické desítky a speciálního polotmavého piva Sedm kulí či jedinečného bezlepkového piva až po speciály jako Dvorní ležák vařený z vlastního chmele, nebo velikonoční Zelený ležák. Součástí pivovaru je ojedinělá humnová sladovna, která nejenže vyrábí slad pro potřebu benešovského pivovaru, ale zásobí jím i další pivovary po celé České republice i zahraničí. Pivovar Ferdinand aktuálně v průměru ročně uvaří na 22 000 hektolitrů piva.
V rámci prezentace Středočeského kraje můžete přijít ochutnat dva speciály z Benešova.
Světlou jedenáctku MAX, která má neulpívající hořkou chuť, jemnost a správný říz díky chmelení odrůdou chmele VITAL. Tento druh chmele z Žatecka byl primárně vypěstován pro farmaceutické účely, ale Ferdinand si s ním pohrál a jako první jej využil pro vaření svého skutečného piva. Max se vyznačuje vyšší dávkou jednotek hořkosti, než ostatní benešovská piva.
Zrání ve sklepích: 60 dnů
Složení piva: pitná voda, ječný slad, chmel
EPM: 11 %
Obsah alkoholu: 4,7 % obj.
Barva: 8–10 EBC
Hořkost: 40
Druhým speciálem je pak silné polotmavé ochucené pivo Sedm kulí 13 % s příchutí bylin, s unikátní a nenapodobitelnou hořkosladkou chutí.
Zrání ve sklepích: 90 dnů
Složení piva: pitná voda, ječný slad, chmel, cukr, bylinný granulát
EPM: 13 %
Obsah alkoholu: 5,5 % obj.
Barva: 45 EBC
Hořkost: 31