Drobečková navigace:

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD


 
   

TOP destinace Tuniska


 

Pro rok 2020 se titulem partnerská země veletrhu HOLIDAY WORLD pyšní Tunisko, které je rozlohou 163 610 km2 nejmenší zemí severní Afriky. Jeho členité pobřeží ovšem dosahuje úctyhodné délky 1 300 km. Písečné pobřeží s pozvolným vstupem do moře, slunečné klima, doletová vzdálenost z České republiky 2,5 až 3 hodiny, rozmanité památky, výborná kuchyně a pohostinnost místních obyvatel, to vše dělá z Tuniska jednu z nejžádanějších destinací, kterou v roce 2019 navštívilo téměř 110 000 Čechů.  Celkově do destinace zamířilo více než 9 milionů turistů z celého světa. K nejoblíbenějším letoviskům Tuniska patří ostrov Djerba, Hammamet, Sousse, Monastir či Mahdia.

       Tuniská republika, ve které dnes žije 11,8 milionu obyvatel, byla vyhlášena v roce 1957. Předtím bylo toto území součástí francouzského protektorátu. Úředním jazykem je arabština a francouzština, v hotelových zónách se domluvíte i anglicky, německy, italsky a rusky. Hlavní město se jmenuje Tunis. Státním náboženstvím je islám, ale žije zde i početná menšina křesťanů a židů. Ti obývají hlavně ostrov Djerba, což je největší tuniský ostrov.

 

Tunisko nejsou jen pláže a hotelové resorty

Tunisko má 8 památek zapsaných na seznamu UNESCO. Většina z nich se nachází v blízkosti turistických letovisek a dají se navštívit buď organizovaně v rámci fakultativních výletů pořádaných cestovními kancelářemi nebo místními dopravními prostředky (vlak, autobus, louage, taxi).

Koloseum v El Jemu – ve své době se jednalo o třetí největší římské koloseum na světě, které bylo postaveno na začátku 3. století n.l. a pojmulo zhruba 40 000 diváků. Jedná se o velmi dobře zachovalou památku, která se impozantně tyčí v centru města. Při scénách ze slavného Gladiátora, jehož některé scény se zde natáčely, si můžete představit, jak uprostřed arény bojovali zajatci a otroci proti vyhladovělým šelmám.

Kartágo – Původně založili Kartágo féničtí mořeplavci v roce 816 př.n.l. jako svoji osadu na břehu Středozemního moře. Po punských válkách území připadlo Římanům, kteří zde vybudovali svoji provincii Africa Prokonsularis a Kartágo se stalo jejím hlavním městem. Dnes jsou památky rozesety po celé čtvrti na východním předměstí Tunisu, proto si milovníci historie musí vyhradit minimálně celý den, aby si stihli prohlédnout komplex Antoniových lázní, pahorek Byrsa s muzeem, vodní nádrže Malaga, amfiteátr… v něm se navíc každé léto pořádá vyhlášený hudební festival.

Medina v Tunisu - jedná se o staré centrum města vybudované Araby v 8. století n.l. Medina byla obehnána vysokou zdí a vstupy se daly na noc uzavírat branami. Uprostřed mediny byla postavena mešita, okolo které se nacházel tzv. trh s voňavým zbožím (parfémy, koření, knihy, látky…) Čím více řemeslníci a obchodníci vydávali hluk či zápach, tím byli od středu vzdálenější. Ke vstupní bráně Bab Bhar je hezká procházka po avenue Habib Bourguiba, která byla vybudována Francouzi v době francouzského protektorátu. Široký bulvár s kavárnami, křesťanským kostelem a moderními butikami kontrastuje s orientální atmosférou samotné mediny.

Medina v Sousse – je ze všech zmiňovaných památek nejdostupnější, nachází se přímo v jednom z turistických letovisek. Byla vystavěna v 9. století stejným způsobem jako medina v Tunisu. Uvnitř mediny se nachází i Ribat – opevněný klášter a muzeum archeologie se vzácnou sbírkou římských podlahových mozaik. Rodiny s dětmi ocení 3D muzeum, které je při samém vstupu do mediny.

Kairouan – nejsvatější město islámu v severní Africe, které bylo založeno Araby v roce 670. Za prohlídku stojí Velká mešita, mauzoleum Sidi Sahbi, mešita 3 dveří, studna Bir Barouta, medina. V roce 2009 bylo vyhlášeno islámským městem kultury. Vyrábějí se zde ručně vázané koberce a ochutnat musíte sladký zákusek makroudh.

Dougga – jedno z nejlépe zachovaných římských měst v severní Africe. Na rozloze 65 ha se nachází památky z doby Numiditů, Féničanů, Římanů ,Vandalů a Arabů.

Národní park Ichkeul – chráněné území na severu zahrnuje především stejnojmenné jezero a mokřady, kudy vede množství turistických stezek, kde mohou návštěvníci pozorovat nejen tisícovky ptáků, ale také stáda buvolů, divokých prasat či volně pobíhajících koz či ovcí. Travnaté pastviny i hustá křoviska skýtají úkryt pro vzácné dikobrazy a šakaly. Rozloha jezera je proměnlivá, v zimních měsících se díky srážkám zvětšuje až o třetinu. Taktéž hloubka vody kolísá v rozmezí 0,9 m až 2,5 m.

Kerkouane – punské sídliště na poloostrově Cap Bon. Jedná se o unikátní nález dochovaného punského města s nekropolí, které bylo opuštěno během 1. punské války a Římané jej už znovu neobsadili.

   

Více informací o Tunisku najdete zde: www.discovertunisia.com/cz

 

 



 
 
 
 
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje